Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία»

Standard

 

Ελένη Ξηραδάκη: Μοντέλο ηλιακού συστήματος (photo by Ηλίας Καρασαββίδης)

Το ΠΜΣ «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2004. Η ολοκλήρωσή του περιλαμβάνει 4 εξάμηνα σπουδών (2 έτη) και οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.

Σκοπός
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε θέματα σχεδιασμού, αξιολόγησης και διδακτικής αξιοποίησης παιδαγωγικού παιχνιδιού και παιδαγωγικού υλικού με στόχο τη δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες που επιβάλει η ευρεία και συνεχώς αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη διάδοση του παιδαγωγικού παιχνιδιού και του παιδαγωγικού υλικού, να στελεχώνει σχετικές θέσεις στην εκπαίδευση, σε επιχειρήσεις και στην έρευνα και να συμβάλει στην αναβάθμιση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών της πρώτης παιδικής ηλικίας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν κατανοήσει σε βάθος κρίσιμες παιδαγωγικές, ψυχολογικές και κοινωνιολογικές πτυχές της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν:

  • Να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν αναπτυξιακά κατάλληλο και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Να διατυπώνουν και να επεξεργάζονται ένα ερευνητικό πρόβλημα εφαρμόζοντας δημιουργικά εκπαιδευτικές θεωρίες και ερευνητικές μεθόδους, να συλλέγουν την απαραίτητη πληροφορία για να το αντιμετωπίσουν και να διατυπώνουν συμπεράσματα τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο.
  • Να αναπτύσσουν ευέλικτα μαθησιακά περιβάλλοντα, βασισμένα στην έρευνα, να τροποποιούν και να προσαρμόζουν τα υπάρχοντα αναλυτικά προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες παιδιών με διαφορετική πολιτισμική προέλευση και με διαφορετικές ικανότητες.

Σε ποιους απευθύνεται;
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί  πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με αυτά του ΠΜΣ.

Επαγγελματικές προοπτικές αποφοίτων
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να απασχοληθούν σε ιδρύματα και φορείς αγωγής και εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών έχουν αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να μπορούν να απασχοληθούν:

  • Σε εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται στην έκδοση βιβλίων και εγχειριδίων για παιδιά,
  • Σε εταιρίες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, παιχνιδιού και εκπαιδευτικού λογισμικού
  • Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και οργανισμούς με εκπαιδευτικό προσανατολισμό (π.χ. μουσεία, παιδικές & νεανικές βιβλιοθήκες, υπηρεσίες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κ.λπ.).
  • Σε ερευνητικούς φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και με την ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού.

Προϋποθέσεις φοίτησης
Η ολοκλήρωση του ΠΜΣ προϋποθέτει την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 8 συνολικά μαθήματα (6 υποχρεωτικά και 2 έμφασης), καθώς και την παρακολούθηση 2 κύκλων σεμιναρίων. Επιπλέον, για την απόκτηση του τίτλου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκπονούν Διπλωματική Εργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές στο ΠΜΣ «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» http://www.ece.uth.gr/main/el/node/787

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s